• Katertje klop

  Print

  Draai door

  Zuip maar

  Klink erop

   

  Drankorgel koor

  Kus haar

  Alles top

   

  Zatte Moor

  Helemaal gaar

  Dronken kop

   

  Er onderdoor

  Hoofd zwaar

  Katertje klop

   

  RG

 • Moordwicht

  Print

  Moordwicht, vagevuur,

  leidt me tot je schuur.

   

  Neem me

  Versmacht me

   

  Dagen moet het duren!

  Niet even, niet een half uur!

   

  Pijp me

  Neuk me

   

  Toon me je stoutste kuren!

  Jij, hete hellevuur!

   

  Verbrijzel me

  Verkracht me

   

  Laat me genieten,

  uren!

   

  Of...

  Ben je echt te duur?

   

  RG

 • Kerstmis

  Print

  Alleen met kerst

  Het zou niet mogen

  Het mag niet kunnen

   

  Ik wil het niet weten

  Winkels wachten

  Cadeaus lachen me toe

   

  Het zal en moet glanzen

  Warm gezellig moet het zijn

  Laat arm koud, ik warm

   

  Zet af slecht nieuws

  Doe kerstlichtjes aan

  Eis gezelligheid

   

  Geen gezeik, noch gezeur

  Kerst moet en zal blinken

  Hopelijk is er sneeuw

   

  Schrap Zijn naam: Kerstmis

  Vergeet Jezus en de Schijnheiligen

  Pakjesgala en Kadofeest komt eraan.

   

  RG

 • Kerstverhaal

  Print

   

  Het meisje met de zwavelstokjes vs. Hendrik de Rijke

  Andersen vs. Roy Gevan

   

   

  Beste Mensen, vrienden en kennissen,

  Zoals gebruikelijk volgt een kerstverhaal. Maar ik heb het wat anders aangepakt als voordien. Ik kan al een tip van de sluier lichten door jullie te vertellen dat er dadelijk geen kerstverhaal wordt verteld, of toch? Ik ben benieuwd of jullie de kerstboodschap, of moet ik zeggen de meerdere kerstboodschappen, uit het volgende verhaal kunnen halen.

  Er was eens…

   


  Het meisje met de zwavelstokjes

   

  Het was afschuwelijk koud, het sneeuwde en het begon donker te worden. Het was ook de laatste avond van het jaar, kerstavond.

  In die kou en in dat donker liep er op straat een arm, klein meisje, zonder muts en op blote voeten. Ze had wel pantoffels aangehad toen ze van huis ging, maar dat hielp niet veel: het waren heel grote pantoffels, haar moeder had ze het laatst gedragen, zo groot waren ze, en het meisje had ze bij het oversteken verloren, toen er twee auto’s vreselijk hard voorbijvlogen. De ene pantoffel was niet te vinden en met de andere ging er een jongen vandoor: hij zei dat hij hem als wieg kon gebruiken als hij later kinderen kreeg.

  Daar liep dat meisje dus op haar blote voetjes, die rood en blauw zagen van de kou. In
  een oud schort had ze een heleboel zwavelstokjes en één bosje hield ze in haar hand. Niemand had nog iets van haar gekocht, de hele dag niet. Niemand had haar ook maar een stuivertje gegeven.

  Hongerig en koud liep ze daar en ze zag er zo zielig uit, dat arme stakkerdje! De sneeuwvlokken vielen in haar lange, blonde haar, dat zo mooi in haar nek krulde, maar aan dat soort dingen dacht ze echt niet. Uit alle ramen scheen licht naar buiten en het rook overal zo lekker naar gebraden gans; het was immers
  oudejaarsavond
  en daar dacht ze wel aan.

  In een hoekje tussen twee huizen, waarvan het ene een beetje vooruitstak, ging ze in elkaar gedoken zitten. Haar beentjes trok ze onder zich op, maar ze kreeg het nog kouder, en naar huis durfde ze niet, want ze had geen zwavelstokjes verkocht en ook geen stuivertje gekregen. Haar vader zou haar slaan en thuis was het trouwens ook koud.

   

  Hendrik de rijke,

   

  Hendrik de rijke zo noemen mijn vriendjes me. Niet dat ik zo rijk ben, dat vind ikzelf toch niet, maar zij zijn eerder arm. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan het feit dat ze voetbalschoenen aan hebben van 3 seizoenen geleden. Compleet niet “vet” meer, ik kan het weten! Vanavond… pfff ik mag er niet aan denken… Vanavond is het bij ons thuis kerstfeest. Al de dikke nekken en hun madammen, soms nog dikker, van het bedrijf van onze pa zullen er zijn. En ik ook! Zucht! Ik ken echt geen saaiere bende dan die mensen! Ze hebben me al zeker 10 x verwittigd dat ik braaf moet zijn. Niet dat ik anders stout ben, maar hoe kon ik nu weten dat de chiwawa van mevr. de baronnes zou doodvriezen als je ik hem eventjes in de sneeuw gooide!

   

  Ik ga er vandoor! Ik ga naar mijn kameraden! Met de fiets als het moet! Maar wacht eens even, is dat sneeuw buiten? Hmmm, dan zal ik me toch maar induffelen en mijn sneeuwbotten aandoen. Ik wil nu ook weer niet bevriezen op straat! Alhoewel de barrones dat niet erg zal vinden denk ik.

   

   

  Het meisje met de zwavelstokjes woonde vlak onder het dak en daar blies de wind doorheen, ook al waren de ergste kieren met stro en oude lappen dichtgestopt.

   

   

  Ze zat daar in de kille straat op de grond en had bijna geen gevoel meer in haar handjes van de kou. O, wat zou een zwavelstokje lekker warm zijn! Zou ze er eentje uit het bosje durven trekken en het tegen de muur afstrijken om haar handen te warmen?

   


  Ze trok er een uit. "Ritsss..." Wat vlamde dat, wat brandde dat! Het gaf een warm, helder vlammetje, net een kaarsje, toen ze haar handen eromheen hield.

  Een wonderlijk licht gaf het. Het meisje dacht dat ze voor een grote, ijzeren kachel zat met glimmende koperen ballen en een koperen trommel. Het vuur brandde zo heerlijk, het was zo lekker warm.

  Maar wat was dat? Het meisje strekte haar voetjes al uit om die ook te warmen - toen ging de vlam uit, de kachel verdween - en zij zat met een stompje van het afgebrande zwavelstokje in haar hand.

   

  Ik ben Hendrik de rijke, de beste wielercoureur van de besneeuwde berglandschappen. Crossen gelijk gek tegen de kou, dat is wat ik doe! Naar mijn maten toe, hehe dat rijmt denk ik zo! Goed bezig kerel, echt sterk! Ne echte wielergod, ne flandrien met de beste en coolste fiets in town. Ik scheur door de straten, huis na huis, straat na straat. Tot bij Frank, "allez" Frankie!!!

   

  Even bellen, waar is de bouwvallige deur, ah daar. Typisch, kloppen want de bel doet het niet! Ah daar se, Frankie, alles goed jong! Man ik ben naar hier gescheurd! Raar maar het leek wel of daarachter iemand in de straat op de grond zat. Maar ik zal me wel vergissen!  Zal een sneeuwman of zo zijn geweest, die ik door mijn verschroeiende snelheid voornam als een mens!

   

  Hij frankie zijn we weg, belleke trek of liedjes gaan uitkramen bij de mensen? Voor geld! Want dat kan je nooit genoeg hebben hé!

   

    

   

  Het meisje met de zwavelstokjes stak er nog een aan. Het brandde, het gaf licht en waar het schijnsel op de muur viel, werd die doorzichtig, net als een sluier. Ze keek zo de kamer in, waar de tafel gedekt was met een spierwit tafelkleed, met het fijnste porselein. De gebraden gans, gevuld met pruimen en appeltjes, stond heerlijk te dampen. En wat het aller-heerlijkst was, de gans sprong van de schaal en waggelde met een vork en mes in zijn rug over de grond. Hij kwam recht op het arme meisje af; toen ging het zwavelstokje uit en was alleen de dichte, koude muur er nog.

     Ze stak er nog een aan. Toen zat ze onder de mooiste kerstboom, nog groter en nog rijker versierd dan de boom die ze door de glazen deur bij de rijke koopman had gezien, vorig jaar met Kerstmis.
  Er brandden wel duizend kaarsjes aan de groene takken, en gekleurde prentjes, zoals je die in etalages ziet, keken haar aan. Het meisje strekte haar beide handen uit - toen ging het zwavelstokje uit, de vele kerstkaarsjes gingen de lucht in en veranderden in sterren, zag ze. Eentje viel er en liet een lange streep van vuur achter aan de hemel. "Nu gaat er iemand dood," zei het meisje. Want haar oude grootmoeder, de enige die lief voor haar was geweest, maar die nu dood was, had gezegd: "Als er een ster valt, gaat er een zieltje naar God."

  Ja Frankie, ja tis goed! We zullen gaan zingen! Gij zaagt zoals mijn ma jong,  als ge nie stopt begraaf ik u in de sneeuw zoals die chiwawa! Dan kan ik nog eens lachen! Trouwens zingen is ok jong, dan kunnen we u misschien eens fatsoenlijke voetbalschoenen kopen. Kom daar is volk, we bellen! Ik zal het woord wel voeren, want gij met uwe ijzerwinkel in uwe mond! Dag madam, wij komen… Allé jong, Frankie hebt ge dat gezien die” ouw taart” smijt de deur dicht! Kom jong we gaan verder. Wat, wat brabbelt ge allemaal, ge hebt licht gezien. "Allez" dan wordt ge toch nog ne slimme Frankie, hahahaha. Nee serieus, wa? In de straat hebt ge licht gezien. Frankie ge zijt toch niet ziek aan het worden hé man. Want gekken heb ik thuis genoeg. Licht gezien! Hoe is het mogelijk, bijna mijn bomma die zag net voor ze stierf ook vanalles!

   

  Het meisje met de zwavelstokjes streek weer een zwavelstokje af tegen de muur, het gaf licht en in het schijnsel stond haar oma, heel duidelijk, heel stralend, heel vriendelijk en lief. "Oma!" riep het meisje. "O, neem me mee! Ik weet dat je weg bent, als het zwavelstokje uitgaat. Weg, net als de warme kachel, de gebraden gans en die prachtige, grote kerstboom."

   


  Haastig streek ze de rest van de zwavelstokjes uit het bosje af, want ze wilde oma vasthouden. De zwavelstokjes gaven zoveel licht dat het klaarlichte dag leek. Oma had er nog nooit zo mooi en zo groot uitgezien. Ze nam het kleine meisje op haar arm en ze vlogen, stralend en blij, heel, heel hoog. Er was geen kou, geen honger, geen angst - ze waren bij God.

  Het is kerstmis,

  En ik hoop dat jullie allemaal Rijke Hendrik mogen zijn, een hele vakantie lang. Voor altijd zelfs!  Maar ik hoop toch ook dat jullie af en toe denken aan het meisje met de zwavelstokjes.

  Prettige vakantie!
  Zalig Kerstmis! 

   

  RG,

  Dank aan Bob

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Dansende Droom

  Print

  Ze gunt je een blik

  Schrijdt verder weg

  Dansende droom

  Prachtige silhouet

   

  Blauwogende godin

  Hete hellevuur

  Langbenige verleiding

  Warme zonnegodin

   

  Moed vloeit weg

  De avond sluit

  Zij in maneschijn

  Jij aan de bar

   

  RG

 • Mijn kat

  Print

  Ze is grijs

  Knort en kirt

  Loopt op vier

  Schuurt en flirt

   

  Ze is wijs

  Geeuwt en grauwt

  Staart hoog fier

  Vangt en miauwt

   

  Ze breekt het ijs

  Springt en krabt

  Vangt spin en mier

  Droomt en dabt.

   

  RG

 • Stress

  Print

  Stress stippelt sluimerend

  omwegen omheen

  samengetrokken spanningen

   

  Stress soest slordig

  omvergeblazen onmogelijkheden

   

  Stress spint stellig

  omwonden onverkorte 

  onzin

   

  RG